vrijdag 15 januari 2010

Vastgoedaandelen buiten Bel20

(1) Aedifica
Aedifica is een vastgoedbevak, collectieve investeringsvennootschap, (Beleggingsvennootschap met vast kapitaal) dat eind 2005 op initiatief van Bank Degroof en GVA Finance werd opgericht en zich richt op de Belgische residentiële vastgoedmarkt. De investeringsstrategie van Aedifica is toegespitst op 3 groeisectoren: residentiële niet-gemeubileerde appartementen in de Belgische stadscentra, wooncomplexen in Brussel die als gemeubelde appartementen geëxploiteerd worden en huisvesting voor senioren. Deze strategie vloeit voort uit de intentie van Aedifica om in te spelen op de huisvestingsbehoeften in de Belgische steden.

Geen roerende voorheffing op dividenden van dit aandeel?
Inderdaad. Aangezien Aedifica als een residentieel vastgoedbevak wordt beschouwd, bedraagt de roerende voorheffing 0% voor iedere belegger.

Vermits het dividend vorig jaar 1,8 euro bedroeg, zou dit een dividendrendement van 4,7% beteken (koers 41 euro).


Bron: www.aedifica.be


(2) WDP
Warehouses De Pauw (WDP) bouwt tailor-made warehouses: panden voor opslag en distributie die op maat van de klant worden gemaakt. Daarnaast koopt WDP bestaande ruimten die volledig aan de eisen en de behoeften van de markt worden aangepast voordat ze te huur worden aangeboden. De vastgoed portefeuille van WDP in semi-industriële en logistieke gebouwen heeft een waarde van EUR 360 miljoen. WDP is ook gespecialiseerd in "sale-and-leaseback" operaties. Bedrijven willen steeds vaker hun opslag- en distributieruimten verkopen en maken daarmee werkkapitaal vrij, om ze daarna opnieuw te huren.

WDP geeft tegen een koers van 33,99 euro een bruto dividendrendement van 9,75%. Hoewel de koers sinds begin 2007 fors daalde, steeg het bruto dividend van 2,72 euro in 2007 tot 2,94 euro in 2008.


Bron: www.wdp.be


(3) Montea
De hoofdactiviteit van de Vastgoedbevak bestaat in het verhuren en beheren van voornamelijk logistieke en semi-industriële panden, een activiteit waarmee de familie Pierre de Pauw bijna dertig jaar geleden begonnen is. Als nevenactiviteit treedt de Vastgoedbevak op als bouwpromotor van logistieke en semi-industriële panden om deze nieuwe panden vervolgens in portefeuille te houden. Bekende huurders betrekken aanzienlijke oppervlakten van de portefeuille, zoals Hennes & Mauritz, Belgacom, Ontex, Barry Callebaut. Jan de Nul, Caterpillar, DHL, enz. De huurcontracten bestrijken verschillende periodes van korte naar lange en vaste termijnen.


Bron: www.montea.be


(4) Banimmo
Banimmo is een vastgoedbedrijf dat zich specialiseert in herpositionering. Zijn hoofdactiviteit bestaat erin ondergewaardeerde of vervallen onroerende activa van een zekere omvang te identificeren, te verwerken en te herpositioneren. De beoogde onroerende activa zijn kantoorgebouwen, handelscentra of -galerijen, evenals meer specifieke onroerende goederen zoals conferentiecentra of tentoonstellingsruimten. Vervolgens zorgt Banimmo voor de eventuele zware renovatie van dit type van onroerend goed met, voor zover mogelijk, het behoud van zijn bestaande huurders. Banimmo biedt de gerenoveerde oppervlakten te huur aan en houdt zich met de hulp van de makelaars actief met deze commercialisering bezig. Het nagestreefde resultaat is drievoudig: een verhoging van de potentiële huurwaarde, een daling van de beheerskosten en van de kapitalisatiegraad van het gebouw. Deze drie elementen resulteren in een stijging van de waarde van het gebouw. Ten slotte wordt het gebouw op een min of meer korte termijn aan de eindbeleggers doorverkocht.


Bron: www.banimmo.be


(5) Ascencio
Ascencio CVA is een vastgoedbevak (vastgoedbeleggingsvennootschap met vast kapitaal) waarvan de vastgoedportefeuille grotendeels geconcentreerd is rond de zogenaamde 'retail warehouses'. Haar portefeuille bevat momenteel een honderdtal sites in heel België.

In de portefeuille zijn een tiental activiteitensectoren vertegenwoordigd, met evenwel een overheersing van de voedingssector zoals Champion, GB, Delhaize, Carrefour, Lidl, Leader Price. Andere merknamen die actief zijn in andere sectoren zoals Krëfel, Mr. Bricolage, Zeeman, enz.- benadrukken het gevarieerde karakter van de retail in de portefeuille van Ascencio.


Bron: www.ascencio.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten