dinsdag 19 januari 2010

Gaat het niet goed met ons vastgoed?

Dat een huis kopen een werk van lange adem is weet iedereen. Mensen betalen een lening af tot op een termijn van 35 jaar. Huizenprijzen zijn disproportioneel gestegen t.o.v. onze koopkracht. De hypothecaire schuld van Belgen is sinds 1992 verdubbeld.

Ivan Van de Cloot vergelijkt onze situatie met die in andere landen (VS en UK) en gelooft dat prijsdalingen onvermijdelijk zijn op de Belgische huizenmarkt.

De vastgoedsector deelt deze mening niet. Volgens hen kent de prijs van het Belgisch vastgoed minder schokken in een crisis door de honkvastheid van de Belg, voorzichtige banken en een stabiele welvaart.

Mensen hebben meer en meer moeite om het nodige kapitaal bijeen te rapen om een huis te kopen, dat staat vast. Meestal helpen de ouders een handje, maar dan nog is een droomhuis geen zekerheid.
Je kan niet meteen een villa kopen. Dat hoeft ook niet. Een klein appartementje renoveren kan ook mooi zijn... en met de fiscaal voordelige premies die de overheid uitgeeft voor het renoveren van een woning is men al een stap dichter bij het inrichten van een eigen woonst.

Maar, die overheidspremies... wie betaalt die?

Bron: http://trends.rnews.be/

Geen opmerkingen:

Een reactie posten