vrijdag 15 januari 2010

Nieuwigheden en veranderingen vanaf 1 januari 2010

Gewoontegetrouw brengt een nieuw jaar ook een aantal nieuwigheden en veranderingen op het gebied van wetgeving met zich mee. We hebben voor u een overzicht gemaakt.


(1) Nieuwe regeling voor openbare verkopen

De procedure voor openbare verkopen wijzigt. Alles verloopt vanaf nu in één zitdag in plaats van twee. Bovendien kan de verkoper ervoor opteren om te werken met een instelprijs. Dat bedrag kan dan vooraf worden aangekondigd in alle publiciteit rond het goed. Daarnaast kan de koper eventueel een premie ontvangen. Wie als eerste de instelprijs (of een hogere prijs) biedt, kan een premie van 1 % krijgen als hij ook de uiteindelijke koper wordt. Deze nieuwe regeling is van toepassing voor alle openbare verkopen waarvan de voorwaarden na 1 januari 2010 worden vastgelegd.

Meer info op de website www.notaris.be


(2) Btw van 6 % in bouw verlengd

Het verlaagde btw-tarief van 6 % op een schijf van 50 000 euro voor de bouw of aankoop van een nieuwe woning wordt verlengd in 2010. De aanvraag voor het verkrijgen van de stedenbouwkundige bouwvergunning voor de werken moet wel ingediend zijn vóór 1 april 2010. Daarna mag een geregistreerde aannemer nog tot eind 2010 facturen opmaken aan het verlaagde btw-tarief.
Het lage btw-tarief van 6 % geldt trouwens ook voor wie een oud gebouw laat afbreken en er daaropvolgend een nieuwe privéwoning laat heropbouwen, en dit zonder beperking van bedrag.

Meer info op de website van de FOD Financiën

Bron: www.belgium.be

Geen opmerkingen:

Een reactie posten